Štitarske zlatne ruke

Jedno od slavonskih sela koje još uvijek brižno njeguje i čuva tradiciju naših starih zasigurno je Štitar. Po njegovim sokacima i danas se u kućama može nerijetko naći pravo bogatstvo rukotvorina koje su stoljećima čuvale štitarske snaše. Jedan ogledni primjer je i kuća Matuzovića koja krije bogato ukrašenu šokačku sobu i neprocijenjivo tradicijsko blago. Ljubav prema šokačkom ruvu kaže nam teta Eva nosi u sebi od djetinjstva.

A trud tete Eve vidi se na svakom koraku, od ormara punih rubine i nošnji do stolnjaka i peškira za svaku priliku. Istu ljubav prema šokačkim starinama njeguje i Evica Dominković koja se s nostalgijom prisjetila kako je nekada svaka bogatija kuća u selu morala imati ovakvu sobu, a cura je sa sobom morala donijeti i miraz.

Svaki predmet u ovoj bogatoj zbirci ima svoju priču. Malo je mladih kojima je danas stalo do slavonske tradicije. No, u kući Matuzovića o bogatoj zbirci starina teta Evi pomažu i brinu i njezine tri kćeri. Kako zna reći, njoj vrijeme polako prolazi, a žao bi joj bilo da godine truda i brige za silno blago u ormarima i škirnjama padnu u zaborav. Ovako kaže, barem se nada da će njezina zbirka starina i dalje putnicima namjernicima poput nas ispričati priču o šokačkoj tradiciji i životu naših djedova i baka...

FACEBOOK PREPOUKA
NEWSLETTER
Ukoliko želite redovno primati naše poruke upišite svoj e-mail.